20 september: Praktijkdag Positieve Gezondheid: #hoedan

Op dinsdag 20 september 2022 organiseren Alles is Gezondheid en iPH voor de derde keer de landelijke Praktijkdag Positieve Gezondheid bij de KNVB Campus in Zeist.

Deze bijeenkomst is inmiddels volgeboekt en de inschrijving is gesloten. Wil je op de wachtlijst? Mail dan naar info@allesisgezondheid.nl.

#hoedan

Doel is om uitleg te geven, praktijkervaringen te delen en een handreiking te bieden hoe te werken met Positieve Gezondheid. Voorbeelden van vragen die aan bod komen zijn:  Wat is de echte essentie van Positieve Gezondheid? Hoe maak ik het concept werkbaar (op verschillende niveaus)? Hoe gebruik ik het spinnenweb als gespreksmiddel (met een client)?

Programma

Naast presentaties van Machteld Huber (grondlegger Positieve Gezondheid) en een panelgesprek met praktijkexperts, kun je in een mini-training zelf aan de slag gaan met het spinnenweb. Of ga naar een thematische workshop over de toepassing van Positieve Gezondheid in de regio of een specifiek werkveld (zoals spreekkamer, basisonderwijs, emoties en werk.. Het voorlopige programma en tijden zijn als volgt:

 • 11.00-11.10 uur: Welkom en inleiding door dagvoorzitter Karen van Ruiten (Alles is Gezondheid en Positieve Gezondheid).
 • 11.10-12.10 uur: Key-note door Machteld Huber (iPH/Alles is Gezondheid).): Werken met Positieve Gezondheid (uitleg concept, werking spinnenweb, piramide model, e.d.).
 • 12.10-13.00 uur: Netwerklunch met Weetings in het bos, Meet & greet met Machteld en Vraag het de trainer.
 • 13.00-13.45 uur: Panel: Positieve Gezondheid op verschillende niveaus. We brengen het piramide model tot leven en delen ervaringen in panel met praktijkexperts. Waaronder (psycho-somathisch) oefentherapeut Estelle Schatorie, huisarts Karolien van den Brekel, Ellen van Steekelenburg (GGD Hollands Midden) die werkt aan een Positief Gezonde regio en strategisch regioadviseur Charlotte Mosk (Zorg en Zekerheid).
 • 13.45-14.00 uur: Switch over.
 • 14.00-15.00 uur: Uiteen in groepen en ervaringen uitwisselen over het ‘hoe dan’.  In de mini-training Positieve Gezondheid leer je hoe je het spinnenweb kan gebruiken als gesprekstool (bij cliënten en in je organisatie). Of ga naar een thematische workshop over de toepassing van Positieve Gezondheid (PG).
  Ter plekke kies je uit:

  • PG in de regio/gemeente: Chantal Walg en Margriet de Jager laten drie praktijkvoorbeelden uit verschillende PG regio’s zien. Transformatie is een kwestie van vertrouwen, kleine stapjes, lange adem, lef en licht leiderschap
  • PG in de wijk: hoe verbind je het ruimtelijk/sociaal domein en de verschillende belangen, initiatieven, lopende projecten in een wijk aan elkaar op basis van PG? Peter Bischop en Melvin Kaersenhout gaan in op de aanpak van WIJKR8CHT.
  • PG en emotie: Marjon Oomens, Miriam de Kleijn en Estelle Schatorie laten je ervaren hoe je vanuit het werken met PG in verbinding met de ander kunt stilstaan bij emoties en de invloed daarvan op je gezondheid.
  • PG in het (basis)onderwijs: Hoe mooi zou het zijn als PG een plek zou krijgen in het curriculum van het basisonderwijs? Jos Clout deelt een praktijkvoorbeeld en ervaringen tijdens zijn reis naar dit ideaal.
  • PG en werk: zingeving is de sterkste gezond makende kracht. Werk dat mensen als zinvol ervaren zorgt voor voldoening en meer gezondheid. Alex Jansen gaat in op hoe PG kan bijdragen aan het werkplezier en inzetbaarheid van jezelf en je medewerkers
 • 15.15-15.40 uur: Delen persoonlijke ervaringen, Q&A met publiek en actuele inzichten over Positieve Gezondheid met Machteld Huber (plenair).
 • 15.40-16.10 uur: Interactief theater over Positieve Gezondheid.
 • 16.10-16.15 uur: Afsluiting door Karen van Ruiten.
 • 16.15-17.00 uur: Gezonde netwerkborrel

Voor wie

Heb je nog geen training Positieve Gezondheid gevolgd maar wil je toch meer verdieping dan alleen informatie? Benieuwd naar het persoonlijke verhaal en uitleg van Machteld Huber? Wil je leren van (andere) professionals hoe het spinnenweb in de praktijk werkt? De Praktijkdag Positieve Gezondheid is daarvoor de ideale gelegenheid.

De dag is bedoeld voor zorg- en gezondheidsprofessionals, welzijnswerkers, therapeuten, coaches, begeleiders en specialisten. Maar ook onderwijsinstellingen, gemeenten, overheden, verzekeraars en werkgevers die bekend met Positieve Gezondheid en een (eerste) stap willen maken met toepassing in hun praktijk zijn van harte welkom.

Inschrijven

Deze bijeenkomst is volgeboekt. Inschrijven is niet meer mogelijk. Beschikbaar aantal plaatsen: 0/225.

De Praktijkdag Positieve Gezondheid is een betaalde bijeenkomst bij de KNVB Campus in Zeist. Toegangsprijs voor de hele dag met lunch: € 129 (inclusief btw). Na aanmelding en bevestiging per e-mail ontvang je binnen enkele weken een factuur via de e-mail vanuit Stichting Sardes. Deze organisatie is eindverantwoordelijk voor Alles is Gezondheid/iPH.

Na inschrijving en betaling ontvang je begin september meer informatie over de praktische uitvoering en het (definitieve) programma. Je kan daarbij ook eventuele leervragen meegeven zodat we het programma nog beter kunnen afstemmen.