Positieve Gezondheid is volop in ontwikkeling. Zo is er een inspiratieboekje verschenen over Positieve Gezondheid. En wordt Positieve Gezondheid beschreven in een boek over hoe we kunnen omgaan met dilemma’s in de zorg en samenleving.

Actuele zorgdilemma’s die de samenleving bezighouden

Moeten we de kostbare medicijnen van ernstig zieke mensen vergoeden? Vinden we een vrijwillig levenseinde acceptabel? Een hoe ver kunnen we gaan in de aanpak van obesitas van kinderen? Louise Gunning-Schepers (hoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam) stelde een boek samen met diverse auteurs over dilemma’s in de zorg en samenleving. Daarin is ook aandacht voor de vraag wat gezondheid is – Machteld Huber schreef het eerste hoofdstuk. Lees de informatie van de uitgever.

Kindtool geeft kinderen een stem bij kinderarts

Steeds luider klinkt de oproep om recht te doen aan de stem van het kind. Ook in de medische zorg. De kindtool van iPH kan helpen in de chronische zorg voor kinderen. Dat stelt Martine de Vries – medisch ethicus en kersvers lid van de Gezondheidsraad – in het blad Kinderarts en Samenleving (oktober 2018). Het instrument is ontwikkeld samen met het WKZ (inclusief ouders en kinderraad), gemeente Utrecht, het UMCG en stichting Kind en Ziekenhuis. ‘Wij kinderartsen bepalen nu de buitengrenzen van het consult. De kindtool kan dat veranderen, omdat kinderen aspecten naar voren brengen die wij niet kunnen bedenken.’ Lees het hele artikel.

Leertuin Positieve Gezondheid

Hoe zorg je voor eigen regie en leefbaarheid in wijken en dorpen? In Delfzijl gingen de gemeente, inwoners en zorg & welzijn daar gezamenlijk naar op zoek. Met Positieve Gezondheid als uitgangspunt. Hun lessen en ervaringen vormen de basis van het inspiratieboekje Leertuin Positieve Gezondheid, geschreven door Ellen Bos en Jolanda Fritsma.

Limburg loopt aan kop met Positieve Gezondheid

Provincie Limburg beleefde een groot feest in november. Een week lang stonden tal van initiatieven rond Positieve Gezondheid in de schijnwerpers. En werden lessen, ervaringen en verhalen gedeeld. Iedereen is het erover eens: Limburg loopt aan kop als het gaat om Positieve Gezondheid. Bekijk de film.

Tips voor deze rubriek?

Heb je ook recent een product over Positieve Gezondheid opgemerkt of zelf ontwikkeld? Laat het ons weten. Mail een korte beschrijving en de link naar waar het product te vinden is naar: redactie@iph.nl.