Heb je ze ook gescoord: de moestuintjes van Albert Heijn? Ze helpen volgens Machteld Huber Positieve Gezondheid zaaien. Om precies te zijn op 1 m2. Dat moet ze maar even uitleggen.

Bij Positieve Gezondheid hoort ook gezond eten. We kampen in onze samenleving met verschillende aandoeningen die een relatie hebben met voeding, zoals overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De oplossing ligt niet alleen in weten dat je minder en anders moet eten, en hoe vaak je moet bewegen. Maar het wordt makkelijker om dat ook echt te gaan doen als we ons meer verbinden met wat we eten. Er zijn nog steeds kinderen die niet weten dat melk van de koe komt. En dat de appels in de supermarkt eerst aan de boom groeiden.

Sla en komkommers voor je raam

Het was al lang een wens van me om (een deel van) mijn eigen eten te telen. Afgelopen jaren ben ik ermee gaan experimenteren thuis. Ik zag een boek over de vierkante moestuin en ben eenvoudig begonnen. We hebben een bak getimmerd van vier planken van één meter. Worteldoek op de bodem, aarde erin en het geheel op een oud tafeltje, waardoor ik niet eens hoef te bukken. Op het oppervlak van de bak heb ik kruiselings vier latten gelegd, zodat ik in totaal negen vakjes heb. In elk vakje zaai of poot ik wat anders, zoals radijs, worteltjes, prei, sla, tomaten, komkommer. De hele bak heb ik buiten voor het raam gezet, zodat we elke dag goed konden volgen wat er ging gebeuren. We beleven er veel plezier aan als we naar buiten kijken. De verwondering over hoe snel sla groeit, de lol over hoe een komkommer zijn vorm vindt… Je krijgt echt een verbinding met die planten.

Foto: Vincent Boon (www.vincentboon.nl)

Bewustwording heeft meer effect

Positieve Gezondheid gaat over eigen regie. Dat vraagt ook om bewust omgaan met voeding, als onderdeel van je gezondheid. Bewustwording en verbinding voelen heeft meer effect dan een bestraffende vinger. Zelf telen en zien hoe je eten groeit, is wat je bewust maakt. Ik noem dat graag een vierkante meter Positieve Gezondheid!’

Ook Positieve Gezondheid zaaien?

Kijk op www.makkelijkemoestuin.nl.