België gaat werk maken van Positieve Gezondheid. Het gezondheidszorgsysteem heeft zijn limieten bereikt. Hoogste tijd om de gezondheid van de Belg te versterken. Gezondheidsfonds CM met 4,5 miljoen leden, nam het initiatief. 1 juni was het startsein.

Meer dan 400.000 Belgen zitten ziek thuis. En dan hebben we het alleen nog maar over de mensen die langer dan een jaar in die situatie zitten, zo meldt CM. Nog nooit was het aantal langdurig zieken zo hoog. De beweging van Positieve Gezondheid in Nederland, inspireerde onze buren in België om eveneens met het gedachtegoed aan de slag te gaan. Namelijk een bredere visie op gezondheid en het accent op veerkracht.

Brede beweging op gang brengen

Gezondheidsfonds CM reikt naar alle organisaties in België de hand om die visie uit te dragen. Tijdens een symposium op 1 juni werd het gedachtegoed gelanceerd en is het netwerk Positieve Gezondheid België van start gegaan. Positieve Gezondheid België wil de motor zijn achter de brede beweging die allerlei stakeholders en sectoren met elkaar verbindt. Van ziekenhuis tot woonzorgcentrum. En van huisarts tot school. Het plan is onder meer om de methode te verspreiden en te onderzoeken. Een platform te maken dat mensen helpt versterken. De opleidingen aanmoedigen om Positieve Gezondheid in het aanbod een plek te geven en om een ‘sense of coherence’ te realiseren.

Leren van elkaar

De ambitie en beweging lijken veel op wat er in Nederland op gang is gekomen. Machteld Huber, die het gedachtegoed ontwikkelde, is enthousiast over het initiatief. Ook zij was bij de lancering aanwezig. “We gaan vast en zeker veel van elkaars ervaringen en inzichten leren!”.