Het gesprek dat zichtbaar maakt wat écht belangrijk is

Met Positieve Gezondheid voer je gesprekken die tot verrassende uitkomsten kunnen leiden. Zo kan blijken dat achter een gezondheidsklacht een heel ander probleem schuil gaat. Ook is het verbluffend hoe goed mensen zelf vaak weten wat er nodig is om hun gezondheidssituatie te verbeteren. De beste raadgever? Dat zijn zij zelf.

Vul eerst zelf het spinnenweb in

Wil je werken met Positieve Gezondheid? Dan is het belangrijk om eerst zelf te ervaren wat het verschil maakt.

Door het spinnenweb eerst zelf in te vullen, kun je doorgronden wat de kern is van het gedachtegoed. Sla je die stap over, dan mis je al snel de essentie. Het blijft dan iets buiten jezelf, zonder de impact te doorgronden. Patiënten en cliënten hebben snel door of je zelf doorleefd hebt waar het om te doen is.

Welke spinnenwebversies zijn er?

Er zijn meerdere versies gemaakt van het spinnenweb. Bijvoorbeeld voor kinderen, volwassenen en mensen met een taalachterstand. Er is een papieren versie en een uitgebreide online tool die je meerdere keren kunt invullen.

Let op: in december 2021 is er een 2.0-versie van het spinnenweb gelanceerd met o.a. vragen over intimiteit en seksualiteit. Deze versie is via MijnPositieveGezondheid.nl beschikbaar en ook te downloaden.

Zo maak je tijd voor het andere gesprek

Je wilt als zorgprofessional aan de slag met Positieve Gezondheid. Besef je dan goed dat je een coachende rol moet aannemen. En dat het werken met Positieve Gezondheid – in het begin – meer tijd kost. Maar die tijd verdient zich al snel terug omdat je werkt aan vraagstukken die mensen zelf belangrijk vinden. Zij gaan daardoor eerder aan de slag met wat hun gezondheid of geluk in de weg staat. We hebben een aantal tips om meer ruimte te maken voor het andere gesprek op een rijtje gezet.

Lees ook Hoe begin je over het spinnenweb?

Zo kun je samen de uitkomsten bespiegelen

Het spinnenweb is bedoeld om mensen zelf te laten nadenken over hun situatie en om de dialoog daarover op gang te helpen. Maar hoe doe je dat?

Kenmerkend voor het andere gesprek is dat je contact maakt, aandachtig luistert en de ander helpt om zo veel mogelijk zijn eigen oplossingen te vinden. Als professional neem je een meer coachende rol aan.

Lees ook Hoe stel je oplossingsgerichte vragen?
Hoe help je mensen aan een haalbaar voornemen? 

Het actiewiel inzetten

Het actiewiel helpt mensen aan een besluit dat leidt tot haalbare acties. Het bestaat uit vijf stappen die je een persoon doorneemt. Daarbij kan het helpen om de afbeelding van het actiewiel te laten zien. Na de vijf stappen is de cirkel rond en kun je het gesprek voor dat moment afronden.

Handelingsperspectieven vinden rond de zes dimensies

Als uit het gesprek is gebleken wat de veranderwens is, wordt het tijd om te zoeken wat daarbij past. Het kan zijn dat je uitkomt op een oplossing die buiten jouw praktijk of vakgebied ligt. Daarom is het belangrijk om goed zicht te hebben op wat er is in jouw buurt aan ondersteuning, zowel formeel als informeel.