Het andere gesprek

Zo maak je tijd voor het andere gesprek

Je wilt als zorgprofessional aan de slag met Positieve Gezondheid. Besef je dan goed dat je een coachende rol moet aannemen. En dat het werken met Positieve Gezondheid – in het begin – meer tijd kost. Maar die tijd verdient zich al snel terug omdat je werkt aan vraagstukken die mensen zelf belangrijk vinden. Zij gaan daardoor eerder aan de slag met wat hun gezondheid of geluk in de weg staat. Een aantal tips om meer ruimte te maken voor het andere gesprek:

 1. Plan het spinnenweb in
  Vraag mensen om voorafgaand aan de afspraak het spinnenweb in te vullen (online of digitaal) en om het ingevulde spinnenweb mee te nemen. Je kunt ook de korte versie ter plekke laten invullen. Hou rekening met een half uur om samen te reflecteren op de uitkomsten.
 2. Niet alles hoeft in één keer
  Komt er veel voorbij in het gesprek? Je kunt in een volgende afspraak weer verder. Niet alles hoeft in één keer.
 3. Blok een paar tijdstippen in je agenda
  Reserveer per week standaard een paar plekjes in je agenda om met mensen af te spreken met wie je het ingevulde spinnenweb gaat bespreken.
 4. Stel een Positief Gezondheidsspreekuur in
  Steeds meer zien we dat zorgverleners werken met speciale spreekuren om met mensen het spinnenweb in te vullen en te bespreken. Bijvoorbeeld in wijken waar een grotere gezondheidsachterstand is. En ook om mensen te kunnen begeleiden die hun leefstijl willen aanpassen vanwege gezondheidsproblemen.