Van snelle vragenlijst tot uitgebreide online gesprekstool

Positieve Gezondheid kun je voor verschillende doelgroepen inzetten. Daarom zijn er meerdere versies ontwikkeld van het spinnenweb. Ook zijn er aanvullende materialen, bijvoorbeeld voor in de wachtkamer. Aan die instrumenten werkten niet alleen professionals mee, maar ook de doelgroep zelf.

TIP

Stel je zelf de volgende vragen

  1. Met wie ga je het andere gesprek aan? Kies bij deze persoon een passende tool.
  2. Hoe taalvaardig is iemand bijvoorbeeld?
  3. In welke setting zet je de tool in?
  4. Hoe lang kan iemand zich concentreren?
  5. Hoeveel tijd heb je om eventueel samen het spinnenweb in te vullen?

Volwassenentool Mijn Positieve Gezondheid

Volwassenen kunnen het online spinnenweb voor zichzelf invullen. Op basis daarvan verschijnt het persoonlijk gezondheidsoppervlak in het spinnenweb. Maar er is meer mogelijk. Ook als team, bedrijf of organisatie kun je de tool inzetten om geheel geanonimiseerd de Positieve Gezondheid van medewerkers in kaart te brengen. Dit kan via een Trusted ICT-Partner. Meer informatie over de implementatie van Positieve Gezondheid: ict@iph.nl.

Kindtool Mijn Positieve Gezondheid

Is ontwikkeld voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar, samen met de kinderen zelf. In de tool staan onderwerpen die kinderen zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid. Naast eten, slapen en sporten gaat het om een fijne leefomgeving, steun van anderen en toekomstperspectief. Daarop kunnen kinderen hun score aangeven.

Jongerentool Mijn Positieve Gezondheid

Helpt jongeren en jongvolwassenen (16-25 jaar) om na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat ze kunnen doen om zich beter te voelen. Jongeren speelden bij de ontwikkeling ervan een belangrijke rol.

Eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid

Is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Laaggeletterden, maar bijvoorbeeld ook voor mensen met dementie. Ook deze tool is uitvoerig getest door de doelgroep zelf. De basis is de volwassenentool, alleen is de taal vereenvoudigd en wordt gebruikt gemaakt van symbolen die gevoelens helpen duiden.

Lees ook IPH lanceert eenvoudige tool Mijn Positieve Gezondheid
Lees ook Zo kun je samen de uitkomsten bespiegelen

Materialen eromheen

Er zijn verschillende materialen verkrijgbaar, die kunnen helpen bij gesprekken en trainingen over Positieve Gezondheid.

  • Folders en Posters
  • Spinnenwebblokjes
  • Dobbelstenen
  • Tafelkleed
  • Magazines