Veel gestelde vragen

IPH ontvangt dagelijks vragen over Positieve Gezondheid. Van vragen over toepassing en effecten meten, tot het downloaden van het spinnenweb van Positieve Gezondheid en de academie. Om u snel van de juiste antwoorden te voorzien, leest u de veel gestelde vragen en antwoorden hieronder.

Algemene vragen

Wat betekent Positieve Gezondheid eigenlijk?

Positieve Gezondheid staat voor een bredere kijk op gezondheid. Het accent ligt niet op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Grondlegger is arts en onderzoeker Machteld Huber. Lees meer over de beginselen van het gedachtegoed.

Ik wil meer weten over Positieve Gezondheid. Waar kan ik het beste beginnen?

Meer weten over Positieve Gezondheid? Als startpunt kunt u een zoekopdracht formuleren op onze kennisbank of een van onderstaande video’s bekijken op ons YouTube kanaal:

  • Uitleg met ontstaan, visie en werking van model en spinnenweb door Machteld Huber.
  • Lezing en uitgebreide inleiding van Positieve Gezondheid door Machteld Huber.
  • Mini-colleges over PG met Machteld Huber, Hans Peter Jung en Karolien van den Brekel.

Welke ondersteuning is er voor (zorg)professionals die werken met Positieve Gezondheid?

Mensen kunnen makkelijk zelf aan de slag met Positieve Gezondheid. Stel dat er iemand bij jou komt met een ingevuld spinnenweb. Wat heeft u dan als professional nodig om hierover met deze persoon ‘het andere gesprek’ te voeren? In de toolbox vindt u tips, tools en voorbeelden.

Onze huisartsenpraktijk wil werken met Positieve Gezondheid. Hoe pakken we dat aan?

Met Positieve Gezondheid leren huisartsen om mensen te coachen naar een betere gezondheid. Het ‘Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk – Samenwerken aan betekenisvolle zorg’, staat boordevol tips en praktijkvoorbeelden en neemt huisartsen mee in het gedachtegoed van Positieve Gezondheid.

Daarnaast biedt de LHV Academie de training ‘Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk’ aan.

Mijn organisatie of regio wil aan de slag met Positieve Gezondheid. Hoe pak ik dat aan?

Deze vraag is afhankelijk van het soort organisatie, type regio en de fase van ontwikkeling met Positieve Gezondheid. We werken met een Trusted ICT-partnernetwerk van organisaties die een veilige en toekomstbestendige omgeving bieden om Positieve Gezondheid te implementeren in jullie organisatie, gemeente of instelling. Of dit nu voor een kleine groep is, of een regionaal totaalconcept, waar de vragenlijsten van Positieve Gezondheid onderdeel van zijn.

Meer informatie over de implementatie van Positieve Gezondheid 

Ook onze netwerkadviseurs en partners helpen u graag verder. Raadpleeg bijvoorbeeld een van onderstaande personen om u te laten inspireren of mail uw vraag naar ict@iph.nl.

Ik wil graag weten wat reeds beschikbaar is aan onderzoek over Positieve Gezondheid.

Raadpleeg onze kennisbank en gebruik de filter ‘Onderzoek’. Ook hebben we een Evaluatiewijzer die een verzameling van bestaande methoden biedt – opgehaald in het veld – waarmee u kunt leren van het werken met Positieve Gezondheid.

Ik ben van plan om onderzoek doen naar Positieve Gezondheid. Wie kan me daarbij helpen?

Voor vragen over onderzoek naar Positieve Gezondheid kan contact opgenomen worden met Miriam de Kleijn (m.dekleijn@iph.nl).

Vragen over de vragenlijst Mijn Positieve Gezondheid en groepslicentie

Kan ik ergens zelf ergens het spinnenweb invullen en mijn eigen gezondheid testen?

Op de website Mijn Positieve Gezondheid kunt u zelf de vragenlijst invullen (i.e. het spinnenweb) en kijken hoe uw gezondheid er voor staat. Tijdens de test beantwoordt u 42 vragen over verschillende onderwerpen. Er is een vragenlijst voor volwassenen, kinderen en jongeren. Daarnaast is er een eenvoudige versie.

Ik heb interesse in een groepslicentie op Mijn Positieve Gezondheid. Waar is die beschikbaar?

Wilt u de digitale vragenlijst van Positieve Gezondheid binnen een eigen organisatie, team of (gebruikers)groep inzetten? Dat kan met een (betaalde) groepslicentie en een API-koppeling naar uw eigen software. Resultaten kunt u bijvoorbeeld geanonimiseerd gebruiken in een onderzoek of om inzicht te krijgen in de populatie. Lees meer over de voordelen.

Vragen over plaatjes downloaden van het spinnenweb

Waar kan ik het gratis het spinnenweb en andere iPH materialen downloaden?

IPH stimuleert het werken met Positieve Gezondheid en adviseert professionals om zelf aan de slag te gaan met de methodiek. Op de pagina Downloaden bieden we daarvoor gratis downloads van het spinnenweb Positieve Gezondheid aan (volwassenen, jongeren, kinderen en eenvoudig).

Is het spinnenweb ook beschikbaar in andere talen?

Het spinnenweb is tot nu toe ook beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en IJslands. We zijn bezig met een versie in het Oekraïens. De verschillende vertalingen vind je op deze pagina. Verder zal de vragenlijst (Mijn Positieve Gezondheid) in 2022 ook beschikbaar komen in het Engels.

Zodra er updates zijn over vertalingen, maken we dit via LinkedIn, onze nieuwsbrief en deze website bekendmaken.

Vragen over het overnemen van het spinnenweb/logo’s van iPH

Wat zijn de afspraken over bronvermelding bij gebruik van het spinnenweb?

Onze materialen zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen alleen met bronvermelding worden gebruikt. Het is niet toegestaan het spinnenweb van Positieve Gezondheid en de iconen van het spinnenweb te bewerken naar eigen gelang of de digitale vragenlijst te kopiëren naar een eigen digitaal format.

Ik zou graag het logo van iPH gebruiken of overnemen. Mag dat zomaar?

Het is niet toegestaan om ons logo zonder toestemming te gebruiken. Met uitzondering van iPH gecertificeerde trainers en iPH partners. Zij mogen het logo van iPH gebruiken in de eigen uitingen. Voor vragen over plaatsen van het logo op uw site of in uw uitingen, neem contact op met info@iph.nl.

Vragen over lezingen/workshops/trainingen

Ik wil een training volgen over Positieve Gezondheid. Wie kan mij helpen?

Wilt u persoonlijk of met uw team leren werken met Positieve Gezondheid? Kijk hier naar de trainingen van de iPH Academie en het aanbod van onze trainingspartners. Deelname kan via open inschrijving of door een incompany training

Ik zou graag een gecertifieerd iPH trainer willen worden. Hoe werkt dat?

Heeft u de training of basismodule Werken met Positieve Gezondheid gevolgd en zou u zelf graag trainingen willen aanbieden? Dat kan. Via een train-de-trainer opleiding wordt u opgeleid tot gecertificeerd trainer en kunt u zelf aan de slag met het geven van de training.

Wij willen graag een persoonlijke lezing van Machteld Huber. Is dat mogelijk?

Machteld Huber is een veelgevraagd spreker. Momenteel is het erg druk met aanvragen. We werken met een wachtlijst. Om uw aanvraag zo goed mogelijk te kunnen beoordelen, vragen we u dit formulier in te vullen. Mocht een lezing van Machteld niet in de agenda passen, dan zijn er gelukkig alternatieven. Ga op zoek naar een trainer bij u in de buurt. Of bekijk een video van Machteld Huber.

Vragen over materiaal

Waar kan ik notitieblokjes met het spinnenweb en andere materialen bestellen?

In onze webshop vindt u materialen zoals de spinnenweb-notitieblokjes van Positieve Gezondheid. Deze producten maken het gemakkelijker om het andere gesprek te voeren en Positieve Gezondheid toe te passen.

Wat is het verschil tussen de twee folders en tussen de folders en de flyers?

Er zijn twee folders over Positieve Gezondheid voor in de huisartsenpraktijk. Wanneer de folder buiten een huisartsenpraktijk wordt ingezet, raden we aan om ‘Hoe gaat het met je’ te bestellen, omdat ‘Hoe gaat het met u’ specifiek gaat over de huisartsenpraktijk en deze breder in te zetten is. In beide folders staat uitleg over de kracht van Positieve Gezondheid, uitleg over het spinnenweb, de verkorte vragenlijst (6 stellingen adv 6 dimensies) en een invulbaar spinnenweb.

Ten aanzien van de flyer: deze is te bestellen voor patiënten, jongeren of eenvoudige versie. De flyer is gericht op uitleg van de digitale tools (Mijn Positieve Gezondheid) en om hiernaar te verwijzen.

Is het mogelijk om op rekening materialen uit iPH webshop te bestellen?

Bestellingen via de webshop gaan altijd via een Ideal betaling. Boven de € 500 is het mogelijk om materialen te bestellen via een factuur.

Vragen over de organisatie

Wat betekent de krachtenbundeling met Alles is Gezondheid eigenlijk?

Vanaf 1 januari 2022 gaan iPH en Alles is Gezondheid verder als één gecombineerd team. Gezamenlijk gaan we de uitdaging aan om te zorgen voor een gezonder Nederland. Belangrijk focuspunt is de borging en doorontwikkeling van Positieve Gezondheid. Lees het nieuwsbericht over de krachtenbundeling.