Het andere gesprek

Het actiewiel inzetten

Hoe help je mensen aan een haalbaar voornemen?

Het actiewiel helpt mensen aan een besluit dat leidt tot haalbare acties. Het bestaat uit vijf stappen die je een persoon doorneemt. Daarbij kan het helpen om de afbeelding van het actiewiel te laten zien. Na de vijf stappen is de cirkel rond en kun je het gesprek voor dat moment afronden.

Zo ziet het actiewiel eruit

Dit zijn de stappen

 

Stap 1. Hoe gaat het nu?

Het ingevulde spinnenweb helpt die vraag beantwoorden. Wat valt je op als je je spinnenweb ziet? Hoe vind je dat het met je gaat?

 

Stap 2. Wat wil je?

Wat is belangrijk voor je? Zou je naar aanleiding van het ingevulde spinnenweb ergens meer aandacht aan willen geven of iets willen veranderen? En zo ja, wat is dat? En wil je dat echt? Daarbij kan het gaan over een (kleine) stap in de richting van je droom. Maar ook over iets wat je dwars zit en wat je zou willen veranderen.

 

Stap 3. Wat kun je?

Dat is de vraag naar wat haalbaar voor je zou zijn. Kan je daar eerlijk in zijn naar jezelf?

 

Stap 4.  Wat besluit je?

Wat wordt je eerste stap? Maak die stap klein en haalbaar. Dat helpt om het vol te houden en doet je vertrouwen groeien in de volgende stap.

 

Stap 5: Wat maakt dat je het (toch niet) gaat doen?

Deze laatste stap gaat over het doorbreken van mogelijke weerstanden – een menselijk eigenschap. Het is belangrijk om je van die weerstand bewust te zijn en om die te benoemen. Dat voorkomt teleurstellingen in het proces. Daarom zijn deze vragen belangrijk:

 

5A: Wat maakt dat je het tóch niet gaat doen?

Hoe vertaalt zich jouw weerstand? Heb je het te druk? Toch geen zin? Of nog iets anders?

5B: Wat heb je nodig om het tóch te gaan doen?

Die vraag kan ieder alleen voor zichzelf beantwoorden. Het stellen van die vraag helpt inzicht geven wie of wat nodig is bij het zetten van de eerste stap.

 

 

Wat handige tips

  • Vraag de persoon om de antwoorden op de vragen (lees: het advies aan zichzelf) hardop uit te spreken. Dat versterkt het effect!
  • Laat de persoon een afbeelding meenemen die iets vertelt over zijn droom of doel. Zo’n beeld kan ondersteunend werken.

 

Bron

Het actiewiel is gebaseerd op een aanpak van het Atma Instituut. iPH zet dit actiewiel in bij de trainingen over Positieve Gezondheid.