• Onderwijs
  • 3 december 2020

Eerste geaccrediteerde opleiding Positieve Gezondheid start in de Bollenstreek

Eerste geaccrediteerde opleiding Positieve Gezondheid start in de Bollenstreek

In de Bollenstreek gaat begin 2021 de eerste geaccrediteerde opleiding Positieve Gezondheid van start voor huisartsen en mensen die werkzaam zijn in de praktijk. Dick Koster is zelf huisarts en verheugd dat de cursus die hij tezamen met drie collega’s aanbiedt zorgprofessionals maar liefst 6 accreditatiepunten oplevert. 

 

Mijlpaal 

“We hebben gewoon de accreditatie aangevraagd en wisten niet dat we met de toekenning een mijlpaal in handen hadden”, vertelt Dick, huisarts in de gemeente Teijlingen (Voorhout, Sassenheim en Warmond) over de training die begin 2021 digitaal zal starten. Door Corona is de training uitgesteld, maar begin volgend jaar verwachten Jacqueline Wallaart, Eva van Steenbergen, Selma Jongers en Dick Koster samen met de Caliber academie hun training te kunnen aanbieden aan 180 huisartsen in de regio en praktijkondersteuners werkzaam in de praktijk.  

 

Praktische training 

Tijdens de training wordt er eerst uitgelegd wat Positieve Gezondheid inhoudt, vervolgens gaat men zelf aan de slag met het spinnenweb en worden er handelingsperspectieven, zoals Welzijn op Recept, aangereikt. Ook worden er tijdens de in totaal 6 uur durende training casus behandeld uit de huisartspraktijk. “Daardoor maken we het heel praktisch; je leert hier wat je nodig hebt om Positieve Gezondheid in de praktijk te brengen.” 

 

Het vervolg 

Het is vooral zaak dat de geleerde kennis geborgd wordt. “De kunst is om een vervolg aan de cursus te geven. In zes uur tijd leer je veel over Positieve Gezondheid, maar het werken met Positieve Gezondheid vasthouden in de praktijk is een ander verhaal. Wat ga je na de cursus doen om Positieve Gezondheid in de eigen praktijk van de grond te krijgen?  Soms kun je het niet zelf oppakken, maar moet je doorverwijzen of samenwerken met andere disciplines en domeinen. Daarom is onze projectgroep ook aan het nadenken over het formeren van verbindingen tussen gemeenten en projectgroepen.” In de gemeente Teijlingen deed men dat al op een succesvolle manier. “Er waren meerdere kristalisatiepunten in de regio, maar bij de huisartsengroep Teijlingen is bijvoorbeeld besloten om intensief in een samenwerkingsverband met andere zorgverleners, gemeente en GGD op te trekken. Dat doen we met Positieve Gezondheid als leidraad. In de geaccrediteerde training zullen we ook aandacht besteden aan missie- en visievorming met Positieve Gezondheid.” 

 

Opening voor verbetering 

Voor Dick is Positieve Gezondheid geen nieuwigheid. Naast dat hij trainingen geeft, gebruikt hij de ‘filosofie’, zoals hij het zelf noemt, ook in zijn praktijk. “Ik ben het spinnenweb al redelijk vroeg gaan inzetten, eerst als gimmick, maar gaandeweg merkte ik dat het gespreksinstrument onverwachte openingen geeft. In plaats van rechtstreeks te vragen, geeft het mijn patiënten ook waardevolle inzichten. Belangrijk is dat mensen ervaren dat gezondheid meer is dan je lijf. De mooiste uitkomst van werken met Positieve Gezondheid is als mensen zich ervan bewust worden dat er misschien dingen zijn waar ze – bewust of onbewust – mee zitten en die weerslag hebben op hun gezondheid. Dan geeft het spinnenweb een opening voor een diepere verbetering. En daarbij behoudt men zelf de regie.” 

Aan de slag

Aanmelden voor de geaccrediteerde training kan te zijner tijd via de zorggroep in de regio. Een definitieve datum is vooralsnog niet bekend. 

De gehele Basismodule ‘Werken met Positieve Gezondheid’ is sinds 17 oktober 2020 ook geaccrediteerd voor ABAN, Cluster 1, 2 en 3 voor 13 punten.