• Praktijk
  • 4 januari 2024

Leven met en na kanker: IPSO werkt landelijk met Positieve Gezondheid

Leven met en na kanker: IPSO werkt landelijk met Positieve Gezondheid

Wist je dat er in verschillende gezondheidscentra in het hele land wordt gewerkt met Positieve Gezondheid? Waaronder vrijwel alle IPSO centra? Bij IPSO kunnen mensen die direct of indirect met kanker te maken hebben terecht voor een goed gesprek, ontspanning (van schilderen tot yoga) of begeleiding. De centra bieden het stukje nazorg waar het ziekenhuis vaak geen tijd voor heeft. Meer dan 4500 getrainde vrijwilligers zetten zich met behulp van Positieve Gezondheid in voor de (ex)patiënten, naasten en nabestaanden.

Bij IPSO is de motivatie om mensen bij te staan enorm. Alle vrijwilligers zijn intrinsiek gedreven. Bijvoorbeeld omdat ze zelf geconfronteerd zijn met kanker en een plek misten om te reflecteren en even te ontsnappen aan de medische molen. Met behulp van trainingen in onder andere Positieve Gezondheid kunnen vrijwilligers informele psychosociale zorg op maat bieden.

Ondersteuning die ertoe doet

De training Positieve Gezondheid is een mooie aanvulling voor de vrijwilligers die werken in de centra, beaamt Sonja Robben, directeur IPSO: ‘De samenwerking met Fontys en iPH onderstreept dat de 81 IPSO centra ondersteuning bieden die ertoe doet. Deze samenwerking helpt om de (na)zorg voor mensen geraakt door kanker verder door te ontwikkelen. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid sluit naadloos aan op de missie, visie en activiteiten van het centrum. Het ziet de mens in zijn geheel en de focus ligt op wat er wél kan en niet direct op wat er niet kan door de ziekte. Daarbij sluit het aan op het terugpakken van de eigen regie over het dagelijks functioneren. Positieve Gezondheid geeft onze ruim 4500 vrijwilligers een gespreksinstrument, een extra middel om met de gasten in gesprek te gaan. Naast gespreksinstrument is het spinnenweb ook heel goed te gebruiken om de programmering van het centrum kleur en vorm te geven. Het vangnet voor mensen met kanker, naasten en nabestaanden wordt daarmee groter en steviger.’

Tijdens het weekend van Wereldkankerdag (2 t/m 4 februari) organiseert IPSO een landelijke open dag. Neem een kijkje bij een centrum bij jou in de buurt en maak kennis met de waardevolle ondersteuning van IPSO.