• Praktijk
  • 6 oktober 2023

Jan Berndsen: ‘Positieve Gezondheid dringt door in praktijk’

Jan Berndsen: ‘Positieve Gezondheid dringt door in praktijk’

Positieve Gezondheid dringt steeds meer door in de praktijk. Jan Berndsen, programma-coördinator iPH, ziet dat er steeds meer mensen mee aan de slag willen. ‘Jammer genoeg botst het nog te vaak met de huidige zorgpraktijk’, vertelt hij in een interview aan Dutch Health Hub.

‘In onze samenleving bestaat het beeld dat je ziekte kunt voorkomen als je je maar genoeg verzekert. Daardoor zijn we als burgers onze veerkracht beetje bij beetje kwijtgeraakt. En daarmee de eigen strategie. ‘Ik ben ziek en iemand gaat me beter maken’. Ik vergelijk Positieve Gezondheid weleens met een APK. Positieve Gezondheid helpt je om jezelf voor de spiegel te zetten. En jezelf af te vragen wat je leven zin geeft. Wat kun je nog wel en waar krijg je energie van? Dan krijg je die veerkracht terug.’

Grote stappen zetten met Positieve Gezondheid

Voor Berndsen staat als een paal boven water dat Positieve Gezondheid de zorg beter maakt en de patiënt meer kwaliteit van leven biedt. Maar dan moet er nog wel het nodige veranderen. ‘We betalen nog steeds voor verrichtingen. En als een huisarts minder doorverwijst, heeft dat nu nog grote consequenties voor de ziekenhuizen. Zeker nu Positieve Gezondheid overal doordringt, wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Pas dan kunnen we echt grote stappen gaan zetten’, aldus Jan.