Maak het goed en houd vertrouwen (6)

Vorige week viel mijn oog op een abri hier in de buurt. Ik ben zelden geraakt door een reclame voor herenpakken. Maar dit keer bepaald wel en dat heeft alles te maken met het gevoel dat de afbeelding in me opriep.

 

Dit is wat ik zag: een wapperende Nederlandse vlag in stormwind. Een man – Jort Kelder – in een snel pak, haren in de wind, gebalde vuisten in de lucht. Over het beeld staan letters die je toeschreeuwen: BACK TO BUSINESS.

 

Het is een knap en appellerend beeld. Je voelt direct de enorme kick, de adrenaline in je lijf. Maar ik voelde ook iets anders: weerstand. Het enige wat ik kon denken was: dit-dus-niet-meer! Dit is niet meer wat ík wil. Stel je voor, ik die altijd zo enorm kon genieten van druk zijn, van de roes om door te pakken, van veel voor elkaar krijgen, van hard werken. Die stormloop, die kick – ik wil het niet meer.

 

Nu het gewone leven weer voorzichtig opstart na de ingrijpende lockdown, vragen veel mensen zich af wat zij willen veranderen in hun bestaan. Maar de vraag is misschien wel: wat willen we behouden van wat we de afgelopen maanden hebben ervaren? Ik merkte zelf al vrij snel dat de oude gewoontes aan me begonnen te trekken. Het zou me niet veel moeite kosten om mijn stormachtige leven van voor de coronatijd weer op te pakken, maar ik voelde ook weerzin.

 

Vertragen. Dat is het woord dat steeds vaker in me opkomt. Door de coronamaatregelen werden we gedwongen om te vertragen. Dat heeft me veel waardevols gebracht. In plaats van direct op situaties te reageren, ga ik met mijn aandacht steeds makkelijker eerst even naar binnen. Ik luister naar mijn gevoel, naar wat mijn hart me te vertellen heeft en zo maak ik mijn afwegingen. De behoefte om te vertragen is inmiddels groter dan de neiging om te versnellen.

 

Volgens Jort en de pakkenmakers is het tijd om weer ‘kantoorklaar’ te raken. Dus hup, weg met de ongekamde haren en de pyjamabroeklook, en weer mooi strak in het pak naar je werk. Toch hoop ik dat we wat meer van huis uit blijven werken. Dat we onszelf de tijd gunnen om het rustiger aan te doen. Dat we niet denken dat we daardoor minder productief worden, maar dat we zien dat dit juist kan leiden tot een bétere vorm van productiviteit. Het zou zomaar kunnen dat juist het vertragen, meer kwaliteit brengt in ons leven.

 

Maak het goed en houd vertrouwen!

Lees de vorige blog van Machteld.