IPH heeft onlangs de Jongerentool gelanceerd tijdens het Krachtpatsersevent van FNO in Amersfoort. In opdracht van FNO is ook een rapport geschreven. De tool is ontwikkeld op basis van de methodiek van Design Thinking voor jongeren in de leeftijd van 16-25 jaar en helpt jongeren na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat ze kunnen doen om zich beter te voelen.

Na registratie beantwoorden jongeren vragen en worden zo bewust gemaakt hoe ze hun gezondheid ervaren. Gezondheid wordt hierbij gezien als het vermogen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en daarbij zo veel mogelijk zelf de regie te voeren. De tool is voor jongeren mét en zonder chronische aandoening en een aanvulling op de reeds bestaande Kind- en Volwassenentool.

Een diverse groep jongeren is actief betrokken geweest bij het ontwikkelproces en in totaal hebben 116 jongeren een vragenlijst ingevuld. Jongeren kunnen de tool o.a. als gespreksinstrument gebruiken in het ziekenhuis, bij de huisarts of op scholen.

De digitale versie is online beschikbaar via Mijn Positieve Gezondheid, waar alle tools staan. Voor jongeren is de directe link: jongeren.mijnpositievegezondheid.nl. Daarnaast zijn er spinnenweb blokjes. Deze kunnen besteld worden op deze pagina. IPH heeft ook een flyer laten maken om de tool onder de aandacht van jongeren te brengen.