• Praktijk
  • 4 juni 2024

On(t)roerend Goed vignethouder van iPH om wijken weer in hun kracht te zetten

On(t)roerend Goed vignethouder van iPH om wijken weer in hun kracht te zetten

On(t)roerend Goed en iPH hebben officieel een licentieovereenkomst gesloten. Het doel: het bevorderen van Positieve Gezondheid in wijken, buurten en gemeenschapsomgevingen. Op maandag 3 juni ondertekenden Peter Bisschop en Sabine Megens (On(t)roerend Goed) en Karen van Ruiten en Jan Berndsen (iPH) de overeenkomst. Met de ondertekening heeft On(t)roerend Goed en hun initiatief WIJKR8CHT de rechten om de principes van Positieve Gezondheid toe te passen om de fysieke en sociale omgevingen van buurten te verbeteren.

Als vervolg op het eerdere partnerschap maakt deze samenwerking gebruik van iPH’s uitgebreide expertise op het gebied van Positieve Gezondheid en de leefomgeving. On(t)roerend Goed zet deze expertise in om gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en zorginstellingen te ondersteunen om samen het gesprek aan te gaan met bewoners over hun woon- en leefomgeving, waarbij gezondheid centraal staat. Er is behoefte aan deze specifieke aanpak met Positieve Gezondheid.

‘We zijn heel enthousiast om samen met On(t)roerend Goed en WIJKR8CHT Positieve Gezondheid actief naar buurten te brengen. Hierdoor stellen we mensen en gemeenschappen in staat om zelf de regie te nemen over hun welzijn. Op naar meer Positief Gezonde buurten!’, aldus Karen van Ruiten, directeur iPH.

Peter Bisschop, vertegenwoordiger van On(t)roerend Goed, voegde toe: ‘Deze overeenkomst markeert een mooie stap in onze missie om de leefomgeving in wijken te verbeteren door het verbinden van de sociale en fysieke omgeving. Door de integratie van Positieve Gezondheid zetten we wijken weer in hun kracht en geven we betekenis aan een nieuwe generatie wijkcentra.’

Kennis en ervaringen delen

Naast de op maat gemaakte adviesopdrachten, zijn er ook momenten voor het delen van ervaringen. Zo wordt er op 15 oktober een netwerkbijeenkomst in Amersfoort georganiseerd voor alle geïnteresseerde partijen in die regio. Daarnaast vindt er op 20 november een tweede praktijkbijeenkomst in de Roef plaats: “Positieve Gezondheid in de praktijk – #Zodus!” Deze middag is een initiatief van WIJKR8CHT en is georganiseerd in samenwerking met iPH en GGD Hollands Midden. Een dag gevuld met praktijkervaringen en learnings. Mocht je interesse hebben in deze bijeenkomsten, mail dan naar Joanca van den Bosch, joanca@ontroerendgoed.nl.

Over WIJKR8CHT

WIJKR8CHT is een initiatief van On(t)roerend Goed en studioMAEK. Na meer dan vijf jaar samenwerken aan diverse fysieke en sociale vraagstukken, is er een integrale aanpak ontwikkeld om wijken te versterken. Door het ontwikkelen van maatschappelijk vastgoed, publieke ruimtes en wijkprojecten, creëren we kansen voor efficiëntere organisatie van zorg, welzijn en sociale leefomgeving. Deze projecten bevorderen samenwerking tussen bewoners, professionals en de gemeente, en versterken de veerkracht van zowel de wijk als de individuele bewoners. Onze aanpak stimuleert betrokkenheid en leidt tot een gezondere, veerkrachtigere gemeenschap.