Ook Defensie aan de slag met Positieve Gezondheid

Wanneer je als militair arbeidsongeschikt bent geworden, is het de taak van Defensie om hun medewerkers terug naar werk (binnen of buiten Defensie) te helpen. Het programma Joining Forces Social Impact Bond, bestaand uit een multidisciplinair team, moet militairen weer begeleiden terug naar passend werk. Een onderdeel van de SIB is het vitaliteitsprogramma, deze is volledig geïnspireerd op Positieve Gezondheid.

In beweging krijgen 

Hylke Bos is projectleider van het vitaliteitsprogramma van de Social Impact Bond, dit programma is volledig geïnspireerd op Positieve Gezondheid en Intelligent Bewegen. Het voornaamste doel is om militairen weer in beweging te krijgen en te ondersteunen in hun re-integratieproces. “Daarbij is het belangrijk dat militairen fit en gezond zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het programma is ontwikkeld door SPAT Verandert in opdracht van Stichting Lifegoals waarbij coaches met verschillende achtergronden de trainingen verzorgen op diverse locaties in Nederland.  

Praktische tools  

Het vitaliteitsprogramma bestaat uit zes modules. Elk gebaseerd op een pijler van Positieve Gezondheid. Voorafgaand aan de trainingen, vult iedereen eerst het spinnenweb in.  “De trainingen bestaan altijd uit een fysiek gedeelte en een interactief workshop gedeelte. Bijvoorbeeld in de pijler dagelijks functioneren laten we militairen letterlijk hun grenzen aan te geven. Vervolgens creëren we met theorie over de desbetreffende dimensie inzichten in eigen gedrag. Lukt het jou bijvoorbeeld om goed je grenzen aan te geven? Waar ligt je grens en ga je er vaak overheen? Tijdens het theoretische onderdeel van de module geven we handvatten en praktische tools om hiermee aan de slag te gaan. Uiteindelijk is het doel vaardigheden eigen te maken, op alle leefgebieden van Positieve Gezondheid, die ondersteunend zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.”  

Meedoen

De dimensie Meedoen loopt als een rode draad door het programma. Hylke: “Iedereen moet op zijn of haar niveau mee kunnen doen. Daarbij houden we uiteraard ook rekening met fysieke blessures en andere beperkingen. Maar ons uitgangspunt is altijd dat we kijken naar wat je wel kunt, in plaats van wat je niet kunt.” 

Zingeving

Bepaalde gespreksonderwerpen zijn even wennen voor de deelnemers. “Veel van hen hebben het nog nooit openlijk over zaken als zingeving gehad. In het programma benaderen we zingeving heel praktisch; waar krijg je energie van? Haal je motivatie uit je werk en waar ligt je talent? Op die manier breken we de gesprekken open. Vaak is er in het begin ook wel weerstand om überhaupt weer in beweging te komen. Maar het programma zorgt er ook voor dat er verbinding ontstaat met andere deelnemers en dat men zich in elkaars traject herkent. Mede daardoor vloeit weerstand uiteindelijk weg.”  

Intelligent bewegen

Hylke is te spreken over de resultaten van het programma. “De methode waarmee wij de militairen in beweging brengen en vaardigheden leren, noemen we de intelligent bewegen. Het programma helpt om persoonlijk te groeien en te ontwikkelen, te herstellen en het leert je vaardigheden die de rest van je leven inzetbaar zijn. Deelnemers voelen zich na de zes modules vitaler en zijn beter in staat om zelf keuzes te maken ten aanzien van hun leven. Daardoor worden ze veerkrachtig. Dat is het mooiste resultaat. Ik zie veel kansen voor andere organisaties waar een dergelijk vitaliteitsprogramma gelieerd aan Positieve Gezondheid ook heel waardevol zou kunnen zijn, al dan niet voor re-integratie.”