Maak het goed en houd vertrouwen (4)

Toen ik gistermiddag stopte met mijn werk, voelde ik me totaal ‘geklutst’. Ik was moe; ik was overprikkeld. Mijn rug voelde stram aan. Mijn voeten waren koud. En ik dacht: allemaal goed en wel dat we de hele dag achter het beeldscherm kunnen bijpraten en vergaderen. Maar wat doet het met me?

Het kostte echt even tijd om weer in evenwicht te komen. Ik moest ervoor naar buiten en bewegen. Het was nodig om de warmte op mijn huid te voelen en het pas gemaaide gras te ruiken.

Op de radio hoorde ik onlangs dat de Vogelbescherming ineens veel meer vragen binnenkrijgt. Mensen hebben voor het eerst allerlei vogels gezien en gehoord. Die zongen natuurlijk ook voor de coronatijd, maar blijkbaar hoorden we dat niet. Zo genieten we nu ook veel meer van de natuur, waar we eerst makkelijk aan voorbijliepen. We zien meer, we ruiken meer, we voelen meer. Onze zintuigen helpen ons prima om in contact te blijven met de werkelijkheid. En dat is precies wat nodig is als tegenwicht in deze beeldschermmaanden.

Zelf ben ik daarom al heel lang een groot fan van mijn moestuin van één vierkante meter. Ik heb de bak ooit zelf getimmerd en op een oud tafeltje gezet, buiten voor het raam. Zo blijf ik de hele zomer door in verbinding met wat de natuur doet en hoe ze mijn eten laat groeien. Maar ik heb nog een liefhebberij: zelf brood bakken. Ik doe het al jaren, met een recept waarmee een kennis in Noorwegen de nationale broodbakwedstrijd won.

Inmiddels is dat Noorse brood bij ons thuis omabrood gaan heten. Eens in de twee weken komen de kleinkinderen uit school hier tussen de middag eten. Dan komen er bij het schoolhek ook klasgenootjes vragen of er omabrood is gebakken, en dan willen ze mee. Twee keer per week ben ik er ’s avonds even mee bezig. Ik maak het deeg – het is supermakkelijk  – en zet het weg om de hele nacht te rijzen. De volgende ochtend gaat de smeuïge massa in een broodblik de oven in. Stel je voor hoe heerlijk het dán gaat ruiken in huis!

Laten we in deze digitale tijd vooral in verbinding blijven met de wereld om ons heen. Bijvoorbeeld rond onze voeding. Zo’n moestuinbak kun je makkelijk vinden bij de tuincentra. Maar het recept voor het omabrood: daar is moeilijker aan te komen. Tenzij ik het deel, en dat doe ik bijzonder graag. Daarom vind je hieronder het recept voor omabrood. Geniet van de geur en van de smaak.

Maak het goed en houd vertrouwen!

Machteld Huber
Lees ook Maak het goed en houd vertrouwen (5)