Maak het goed en houd vertrouwen (5)

We hebben nogal wat doorstaan sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook in mijn omgeving zie ik dat mensen zich zorgen maken over hoe nu verder. Anderen staat het water aan de lippen. Ze vallen bijvoorbeeld terug in inkomen, of raken overbelast door thuiswerken en de zorg voor kleine kinderen. Je zou willen dat je mensen iets kunt meegeven waarmee ze zich staande kunnen houden in deze situatie. Wat kan de sleutel zijn? Ik denk dat het aankomt op veerkracht: een woord dat ik vaak in één adem noem met Positieve Gezondheid. Hoe zit het ook alweer?

 

Het eerste wat belangrijk is bij veerkracht, is proberen je situatie te begrijpen. Wat dat betreft zitten we met zijn allen in een wat lastige fase nu. In het begin was de situatie helder. We waren allemaal doordrongen van de ernst. We bleven massaal thuis en we hielden massaal afstand van elkaar. Nu we meer de ruimte krijgen, groeit de verwarring. Wat mag nou wel en niet, en waarom krijgen andere landen meer vrijheden? Door die tegenstrijdige signalen lopen we de kans dat we de situatie gaan onderschatten. Dat we gaan denken: het valt allemaal dus wel mee. Daarom is het juist nu belangrijk om te blijven begrijpen waarom de dingen zo zijn – en wat dat van ons vraagt. Blijf dus goed geïnformeerd.

 

Als we de situatie begrijpen, is het vervolgens belangrijk dat we ons niet overgeleverd voelen, maar zelf invloed uitoefenen op wat door onszelf te beïnvloeden is. En dat is: zo gezond mogelijk leven. In de oude geneeskunde heb je de Franse uitdrukking: ‘le grain et le terrain’, wat zoveel betekent als de graankorrel en de aarde. Elke ziekteverwekker heeft een voedingsbodem nodig. Door onze weerstand zo goed mogelijk te ‘verzorgen’, maken we het de ziekteverwekker lastiger. Zorg dus voor vers en gevarieerd eten, veel bewegen en goed slapen.

 

Misschien nog wel het belangrijkste van wat mensen veerkrachtig maakt, is zingeving. Ook in de huidige omstandigheden is het belangrijk jezelf af te vragen: wat is voor mij belangrijk? Waar gaat mijn hart naar uit? Waar droom ik van? Het spinnenweb kan helpen om daar weer even bewust mee bezig te zijn. Vul het nog eens in. En volg of je nog voldoende doet wat voor jou belangrijk is.

 

Machteld Huber
Lees ook Maak het goed en houd vertrouwen (6)