• Praktijk
  • 8 november 2018

Uit de praktijk: De huisarts ziet sommige patiënten nauwelijks meer

Stichting Gezond Munstergeleen richt zich op het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van inwoners van Munstergeleen en omstreken. Met projecten rondom gezonde voeding en beweging werken ze samen aan verbinding en sociale cohesie. Er is dit jaar een goed bezochte buurtontmoeting georganiseerd en er is een moestuin bij de huisartsenpraktijk Hartje Dorp gerealiseerd, waar al 25 vrijwilligers uit de wijk actief zijn.

Diverse partners zijn actief in een werkgroep: de huisartsenpraktijk, het wijkplatform, CZ, de gemeente Sittard-Geleen, welzijnsorganisatie PIW, Anders Beter, het actiecentrum Positieve Gezondheid en GGD Zuid-Limburg. De werkgroep heeft de ambitie om de huisartsenpraktijk als ‘living lab’ Positieve Gezondheid in te zetten binnen de Westelijke Mijnstreek.

Carolien Houben, secretaris van Stichting Gezond Munstergeleen: “De positieve effecten zijn na een half jaar al waarneembaar in de praktijk. Neem twee 88-jarige mannen, de een weduwnaar, de ander met een demente partner, die regelmatig bij de moestuin te vinden zijn. En aangeven zich minder eenzaam te voelen. Sommige patiënten, die wekelijks bij de huisarts kwamen, zijn nu betrokken bij de moestuin en van daaruit gestart met het HealthyLIFE leefstijlprogramma. De huisarts ziet hen nauwelijks meer.”

Meer inspiratie: gezondmunstergeleen.nl

Op de foto: Carolien Smeijsters-Houben & Roel Smeijsters