Maak het goed en houd vertrouwen (1)

Soms doen mensen een uitspraak die aan je blijft kleven. Twee weken terug was ik even in Duitsland, toen bleek dat het land op slot zou gaan vanwege de corona-uitbraak. In de korte tijd dat ik er was, hoorde ik iets waar ik tot de dag van vandaag veel over nadenk.

Het zijn de woorden van Joachim Löw. Hij is de stertrainer van het Duitse nationale voetbalelftal. De man dus die gaat over wat ook wel de meest belangrijke bijzaak wordt genoemd. Dit is wat hij zegt: ‘De wereld maakt een collectieve burn-out door.’ En hij vervolgt: ‘Wij moeten ons gaan bezinnen […] niets is meer zoals het voorheen was.’ Ook heeft hij het gevoel dat de aarde zich op deze manier een beetje verweert tegen de mensen en hun gedrag.

Want, zegt Löw, de mens denkt dat hij alles weet en alles kan. Het tempo waarin we de laatste jaren bezig zijn kan bijna niet hoger. ‘Macht, hebzucht, winst, nog betere resultaten en records stonden op de voorgrond. Milieucatastrofen zoals in Australië of waar dan ook hebben ons nauwelijks geraakt. Nu moet ieder voor zich bewijzen dat wij onszelf echt kunnen veranderen.’

Löw raakt iets wat velen van ons ook voelen, maar waar we nog geen woorden voor hebben. Kan het zijn dat deze pandemie onvermijdelijk was? Was er misschien iets nodig om ons als mensheid tot stilstand te brengen? Gewoonweg omdat we onszelf en de wereld om ons heen aan het uitputten zijn?

In deze uitzonderlijke omstandigheden hoor ik van veel mensen dat het ze beter lukt om te doen waar ze anders niet aan toekomen. Om te doen wat voldoening geeft. Om zich bewuster te zijn van hun kwetsbaarheid. Om saamhorigheid te voelen. Om hun eigen verantwoordelijkheid te voelen en te nemen. En om te genieten van wat goed is en dankbaar te zijn voor elke dag. Ondanks de zware last van de pandemie – met al zijn verschrikkelijke gevolgen – lijken we in de nieuwe werkelijkheid meer balans en lichtheid te kunnen voelen.

Wie een burn-out of crisis heeft meegemaakt, weet dat die gebeurtenis een hoge prijs heeft. Maar ook dat er een keerzijde is, waar veel goeds uit kan voortkomen. Elke crisis – hoe groot en pijnlijk ook – helpt ons ook weer het goede vinden. Kijk maar om je heen, dan zie je de eerste tekenen al.

Maak het goed en houd vertrouwen!

Machteld Huber
Lees ook Maak het goed en houd vertrouwen (2)