• Beleid
  • 8 juni 2021

Paul Blokhuis heeft hoge verwachtingen Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk

Paul Blokhuis heeft hoge verwachtingen Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk

Vorige week naam demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis het Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartsenpraktijk – Samenwerken aan betekenisvolle zorg in ontvangst.

Het eerste exemplaar was hem beloofd op de boeklancering van 18 mei. Hij geeft aan dat het uitnodigt om te gaan lezen en helemaal past bij de omslag die we willen gaan maken van ‘ziekte en genezen’ naar ‘gezondheid en voorkomen’.

Bekijk hier het korte filmpje waarin hij het boek in ontvangst neemt.

Over het handboek

Het Handboek Positieve Gezondheid in de Huisartspraktijk – Samenwerken aan betekenisvolle zorg zit boordevol tips, achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden voor de huisarts en iedereen die in en om de huisartspraktijk werkt. Het boek vertelt hoe het gedachtegoed is ontstaan, maar bevat ook praktische casussen. Het nodigt uit om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan in de spreekkamer, in de praktijkorganisatie en in de wijk. Uitgever is Bohn Stafleu van Loghum (197 pagina’s, prijs € 49,95).

Over de auteurs

Machteld Huber is voormalig huisarts en grondlegger van Positieve Gezondheid. Huisartsen Hans Peter Jung en Karolien van den Brekel-Dijkstra werken dagelijks met het gedachtegoed in de praktijk. Alle drie zijn ze verbonden aan het Institute for Positive Health.

Lancering

Tijdens de boeklancering op dinsdag 18 mei werd het handboek uitgereikt aan Ella Kalsbeek en Hilly ter Veer. Aan de hand van de zeven hoofdstukken in het handboek gingen de auteurs in gesprek met ervaringsdeskundigen op het vlak van Positieve Gezondheid. Zij spraken onder andere met:

  • Toosje Valkenburg, huisartsopleider
  • André Knottnerus, hoogleraar Huisartsgeneeskunde
  • Wendy Borneman, voorzitter NHG
  • Janneke van den Berg, Noordelijke Maasvallei
  • Pim van Assendelft, hoogleraar Preventie in Zorg
  • Angelique Schuitemaker, directeur Institute for Positive Health