Transformatie in de regio: zo dus!?

Een gezonder en vitaler Nederland: dat is wat we allemaal willen. Met lokale samenwerking en regionale netwerken als motor van transformatie. Deze in werking zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat in je eigen omgeving? Wie heeft de regie? En welke beweging maken we gezamenlijk?

Van de kop van Noord-Holland tot het zuidelijkste puntje in Limburg. Als we de kaart van Nederland aflopen zien we een grote variëteit aan lokale gezondheidsinitiatieven, -samenwerkingsverbanden en -regionetwerken.

Met telkens wisselende gezondheidsvraagstukken, doelgroepen en beleidsspeerpunten. Waarbij ieder netwerk zich ook weer anders organiseert in termen van planning, samenwerking, leiderschap, besluitvorming, financiering, communicatie, etc.

De regisseurs van een (gezondheids)netwerk spelen een cruciale rol om alle betrokken partijen op te lijnen en in dezelfde richting te laten bewegen. Van formele zorgorganisaties tot informele gebiedscollectieven. Ga er maar aan staan…

Om regionetwerken te helpen met deze uitdagingen én met en van elkaar te leren is er een plan opgevat. IPH en Alles is Gezondheid willen lokale sleutelfiguren, regionale coördinatoren en netwerkregisseurs ondersteunen in procesvoering en transformatie. Zoals Alles is Gezondheid eerder medeorganisator was van de Health Innovation School, zo gaan we met diverse partners waaronder Deloitte, Health-Holland en Health KIC aan de slag voor actiegericht leren over transformatie.

Onder de vlag van ‘Health Transformation School’ willen we gezamenlijk een leeraanbod bouwen dat de volgende ingrediënten bevat:

  • Programma specifiek gericht op de complexe rol van netwerkregisseur.
  • Toegang tot inspiratie, doorleefde verhalen en praktijkvoorbeelden.
  • Methodiek op samenwerking en transformatie.
  • Peer-to-peer learning met mede-netwerkregisseurs (in het land).
  • Werkgroepjes die aan de slag gaan met je eigen casuïstiek.
  • Blended leeromgeving met professionele begeleiding en monitoring.

Natuurlijk ontwikkelen we dit graag samen: met andere bevlogen, ervaren, kundige mensen. Daarom voeren we begin 2021 gesprekken met lokale medestanders, co-ontwikkelaars, enthousiastelingen mogelijk eerste deelnemers van de eerste landelijke Health Transformation School (start najaar 2021).

Heb jij interesse mee te denken of te doen? Zie jij het wel zitten om jouw regionetwerk naar een hoger plan te tillen? Benieuwd hoe we de Health Transformation School van de grond krijgen? Bekijk de presentatie voor meer informatie en laat je interesse of ideeën weten aan Joost Boerenkamp. Dan komen we er graag bij je op terug!