• Onderzoek
  • 1 juli 2021

Hoe kunnen vrijetijdsprofessionals jongeren van 16 tot 25 jaar in de regio Utrecht bewust maken van de term Positieve Gezondheid?

Hoe kunnen vrijetijdsprofessionals jongeren van 16 tot 25 jaar in de regio Utrecht bewust maken van de term Positieve Gezondheid?

Dit was de afstudeeropdracht die Sofie Reijnen namens iPH heeft uitgevoerd. Zij zit in het laatste jaar van de opleiding International Leisure/Events management aan de Breda University of Applied sciences (BUas). Een interessante, maar ook moeilijke vraag. Want wat hebben vrijetijdsprofessionals met Positieve Gezondheid te maken?

In de periode tussen maart en juni is Sofie aan de slag gegaan met deze vraag. In totaal zijn er 13 jongeren en 29 professionals uit drie verschillende werkvelden: gezondheidszorg, onderwijs en vrijetijdsbesteding bij betrokken. Zij zijn de zogenaamde stakeholders en hebben meer inzicht gegeven in het brede perspectief van gezondheid binnen de vrijetijdsindustrie en de mogelijkheden daarvan.

Dit heeft geresulteerd in verdiepende gesprekken met vrijetijdsprofessionals. Als resultaat van alle 44 gesprekken heeft Sofie een routekaart ontwikkeld. Deze routekaart is als volgt samengevat: Voordat een vrijetijdsprofessional jongeren bewust kan maken van de term Positieve Gezondheid, moet de vrijetijdsprofessional eerst zelf kennis opdoen om de hoofdvraag te kunnen behandelen. Als de kennis is verworven, zou de volgende stap zijn om kennis te vertalen naar de jongeren door middel van interactieve producten zoals games, challenges, podcast, of video’s.

De routekaart laat duidelijk zien welke producten en stappen nodig zijn om uiteindelijk de jongeren in Utrecht en hopelijk in de rest van het land in de onvoorziene toekomst te bereiken. Daarnaast geeft de routekaart aan welke mogelijke aanpakken er nodig zijn om het beste uit elke stap te halen.

Inmiddels is Sofie met vlag en wimpel geslaagd en danken wij haar voor haar onderzoek en routekaart. Vervolgstappen worden gedeeld via onze website en nieuwsbrief.