• Onderzoek
  • 8 oktober 2021

Kenniscentrum Sport & Bewegen beschrijft hoe je sport en bewegen kan inzetten voor een Positieve Gezondheid

Kenniscentrum Sport & Bewegen beschrijft hoe je sport en bewegen kan inzetten voor een Positieve Gezondheid

Inzetten op sport en bewegen kan bijdragen aan Positieve Gezondheid. Dat sport en bewegen positief bijdraagt aan gezondheid en welzijn, blijkt uit onderzoek uit 2013 van Richard Bailey en zijn collega’s. Daaruit is het Human Capital Model ontstaan. Kenniscentrum Sport & Bewegen publiceerde een artikel op hun platform Alles over sport. Hier gaan auteurs Femke van der Pal en Maureen Ros in op de  samenhang tussen de dimensies van Positieve Gezondheid en de effecten en waarde van sport en bewegen.

Infographic: Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Waarom de koppeling?

Sport en bewegen kunnen veel betekenen voor een goede gezondheid en daarmee dus bijdragen aan Positieve Gezondheid. Op basis van een verkenning van promovendus Sven van As hebben we een koppeling gemaakt tussen de zes dimensies van Positieve Gezondheid en de zes waarden van het Human Capital Model.

Deze koppeling maakt de waarde van sporten bewegen in relatie tot de dimensies van Positieve Gezondheid duidelijk. Positieve Gezondheid geeft namelijk inzicht in wat mensen zélf willen veranderen. Door deze samenhang te benadrukken, wordt het voor bijvoorbeeld zorgprofessionals en gemeenten makkelijker om sport en bewegen mee te nemen in een integrale benadering.

Door de koppeling met het Human Capital Model zie je dat als iemand laag scoort op een bepaalde dimensie en aangeeft daar aan te willen werken, sport of bewegen als vervolgstap aangeboden kan worden.

 

Stappenplan: sport en bewegen koppelen aan Positieve Gezondheid

Er is een stappenplan gemaakt dat jou als sportprofessional of gemeente helpt om sport- en bewegen te koppelen aan Positieve Gezondheid.

  1. Wat doet de gemeente nu met Positieve Gezondheid?
  2. Gebruik Positieve Gezondheid als kapstok in het gezondheids- of sport- en beweegbeleid
  3. Zet plannen om in acties
  4. Maak het werken met Positieve Gezondheid concreet
  5. Houd lijntjes kort en contacten warm
  6. Besteed aandacht aan monitoring en evaluatie

Wil je meer weten over de effecten van sport en bewegen? Meld je dan aan voor de webinar op 18 november.