• Praktijk
  • 18 juni 2021

Met Positieve Gezondheid én een werkboek mensen de regie over hun eigen leven leren nemen

Met Positieve Gezondheid én een werkboek mensen de regie over hun eigen leven leren nemen

Hoe neem je de regie over je eigen leven? Met Positieve Gezondheid en een werkboek. Dat is in het kort het antwoord van UWV-verzekeringsarts Linda Battes en eigenaresse sportschool It’s My Health Nicole Wezel. Samen zetten zij zich in voor mensen die aan een gezonde levensstijl willen werken, maar nog niet over een gefundeerde basis beschikken om dit te realiseren. Met een toegankelijk boek met ervaringsverhalen, informatie, tips en huiswerkopdrachten willen zij nog meer mensen motiveren en inspireren.

Linda Battes is verzekeringsarts bij het UWV. Ze wil haar klanten zo goed mogelijk helpen maar er zijn veel mensen die hulp nodig hebben en er is maar beperkte tijd. “Omdat ik iedereen de aandacht wil geven die hij/zij verdient, kijk ik continu hoe ik processen kan optimaliseren, hoe ik efficiënter kan werken. Als verzekeringsarts help ik mensen met complexe problemen. Ik hoor hen vaak zeggen ‘ik heb zoveel problemen, wie kan mij helpen, waar moet ik naar toe?’. Ik begrijp dat zij het niet overzien, er is immers voor ieder probleem een ander loket.” Ik geef dan uitleg over Positieve Gezondheid, laat hen online het spinnenweb invullen om zelf inzicht in hun hulpvraag te krijgen en stuur hen door naar de huisarts om te bespreken wat de beste behandeling is. Deze aanpak is naar mijn mening efficiënter dan iemand iedere keer naar een ander loket sturen.”

Hoe ben jij in aanraking met Positieve Gezondheid gekomen?
“Via mijn opleiding aan de SGBO in Nijmegen”, antwoordt Linda. Ik ben mij in het gedachtengoed gaan verdiepen en pas het dagelijks toe. Ook ben ik in 2019 met sportschool It’s My Health in Breda gaan samenwerken om mensen met Positieve Gezondheid weer in hun eigen kracht te zetten.

Waarom is het UWV met MyHealth gaan samenwerken?
“In 2019 stapte ik bij It’s My Health naar binnen. Ik wilde een open dag voor ziektewetklanten organiseren en zocht partijen voor workshops”, vervolgt Linda. “Aangezien bewegen één van de pijlers van Positieve Gezondheid is, leek een sportworkshop mij een perfecte bijdrage voor deze open dag.” Bij It’s My Health ontmoette Linda eigenaresse Nicole Wezel. Zij stond positief tegenover deelname aan de open dag en meer…. Inmiddels is er een intensieve samenwerking tussen het UWV en It’s My Health ontstaan. “Samen helpen we klanten om voor zichzelf te zorgen, een basisvoorwaarde om de eigen regie te nemen. Na twee jaar zien we dat er door onze aanpak 20% meer mensen aan het werk zijn gegaan”, noemt Linda trots. De samenwerking wordt wetenschappelijk onderbouwd. Het Kenniscenter Verzekeringsgeneeskunde doet onderzoek naar de succesfactoren op langere termijn.”

Wat houdt de samenwerking in?
Om die vraag te beantwoorden ‘duikt’ Nicole eerst een stukje de geschiedenis is. “Na de scheiding van mijn toenmalige partner kreeg ik twee sportscholen mee. Tot die tijd had ik daarin geen interesse gehad. Ik vond de lowbudget sportruimte in Breda een ongezellige puinhoop waar geen onderling contact was. Dit wilde ik anders, gezellig maken, weten wie er komt en een praatje maken. Al snel ontdekte ik dat veel mensen verlegen zaten om aandacht. Meerderen hebben weinig te besteden en met sociale problemen en achterstand te maken. De combinatie van sport en aandacht werkt voor hen goed. Zelf wilde ik hen meer perspectief kunnen bieden, de mens achter het probleem of de ziekte aan de hand nemen. Ik heb toen stagiaires van de Avans opleiding Social Work en sportopleidingen betrokken en langzamerhand interventies ontwikkeld. In 2019 stapte Linda binnen. Zij zag hoe wij met onze klanten omgingen en zei: ‘dit wil ik voor mijn mensen.’ De workshopdag kreeg vervolg, in juli 2020 hebben we onze samenwerking geformaliseerd. Nu werken we intensief samen met een team van social workers en vrijwilligers. Binnenkort komen ook co-assistentes bij ons hun maatschappelijke stage lopen. We begeleiden mensen met een medische achtergrond die via het UWV binnenkomen. Ik ga met hen in gesprek, laat het spinnenweb invullen en op basis van de uitkomsten koppel ik hen daarna aan een leefstijlcoach of personal trainer.”
Een begeleidingstraject duur zes maanden en kent drie evaluatiemomenten. Het spinnenweb wordt als meetinstrument ingezet.

Hoe is het idee voor een boek ontstaan?
Door de ervaringen van Linda en Nicole in het afgelopen jaar ontstond het idee voor een werkboek. “We zien dat bij velen het fundament ontbreekt waardoor de echte verbetering in het leven niet volgt”, licht Linda toe. Nicole noemt een voorbeeld: “ze weten bijvoorbeeld niet wat ze moeten doen met een doorverwijzing van de huisarts. Onze social workers helpen dan met het maken van afspraken.”
“Met het boek willen we inzicht geven en helpen met het zetten van kleine stappen. Als sturingsinstrument. Nicole en ik hebben een professioneel tekstschrijver gevonden, Bart Kin. Hij helpt ons een laagdrempelig, actief werkboek te maken met info en huiswerkopdrachten.”

Wanneer is het boek klaar?
“Ons doel is om het boek eind 2021 af te hebben”, vertelt Linda. “De eerste exemplaren zullen we bij It’s My Health uitdelen, daarna landelijk uitrollen. We hopen met het boek vooruitgang bij primaire zaken te boeken en medicalisering te voorkomen.” Nicole vult tot slot aan: “We willen in de toekomst met nog meer partijen, bredere hulp kunnen bieden, ook wij kunnen dit niet alleen.”