• Onderwijs
  • 29 juni 2020

Raamplan Artsopleiding 2020: Preventie, oog voor de patiënt en het voorkomen van onnodige zorg

Raamplan Artsopleiding 2020: Preventie, oog voor de patiënt en het voorkomen van onnodige zorg

Het Raamplan Artsopleiding 2020 opgesteld door de NFU laat een nieuw licht schijnen op de inrichting van zorg van de toekomst. De arts in opleiding leert gezondheid in de breedte te benaderen en heeft een actieve rol in het bevorderen en beschermen van gezondheid en het optimaliseren van de functionaliteit en kwaliteit van leven. Positieve Gezondheid wordt in het Raamplan aangemerkt als gereedschap om de holistische benadering op gezondheid te bewerkstelligen. 

Verandering

De zorg heeft te maken met grote uitdagingen. Vergrijzing, de toegenomen socio-culturele diversiteit, maar ook een exponentieel groeiend aanbod van technologische ontwikkelingen en diagnostische, preventieve en therapeutische mogelijkheden; deze ontwikkelingen doen een groot beroep op artsen van nu en de artsen van de toekomst. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is het Raamplan Artsenopleiding 2020 opgesteld door de NFU. De brede benadering van gezondheid betekent een wezenlijke verandering van de opleiding.

Gereedschap

De arts in opleiding dient na zijn of haar studie te beschikken over basiskennis op verschillende gebieden. Daarbij wordt benadrukt dat de gezondheidsbehoefte enerzijds gericht kan zijn op de bestrijding van ziekte of herstel daarvan, maar ook op preventie en het behoud van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Voeding, leefstijl, beweging, maar ook het concept Positieve Gezondheid worden in het raamplan aangeduid als gereedschappen om een holistische benadering van gezondheid te bewerkstelligen.

Lees het Raamplan Artsopleiding 2020 hier.