• Praktijk
  • 5 juni 2024

Video: Hoe voer je als zorgverlener een gesprek over leefstijl?

Video: Hoe voer je als zorgverlener een gesprek over leefstijl?

De rol van de zorgverlener is onmisbaar in het motiveren van patiënten om aan de slag te gaan met veranderingen in hun leefstijl. Maar het slagen van het gesprek over leefstijl is onder andere afhankelijk van de consultatiestijl van de zorgverlener, de tijd en ruimte die een patiënt ervaart en het belang dat de zorgverlener zelf hecht aan leefstijl. Hoe pak je dat nu aan, een lijfstijlgesprek? Die vraag stelde de Coalitie Leefstijl in de Zorg aan een aantal zorgverleners.

Een lastig gesprek over leefstijl, zitten patiënten daar wel op te wachten? Hoe reageren patiënten op dit gesprek? Zorgverleners vertellen dat patiënten er positief op reageren als het leefstijlgesprek bespreekbaar wordt gemaakt zonder met het opgeven vingertje te spreken.

Zo vertellen meerdere zorgverleners over het gebruik van het Spinnenweb Positieve Gezondheid en het Leefstijlroer van Arts en Leefstijl in de spreekkamer: twee tools die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in wat er voor de patiënt belangrijk is en wat motivatie geeft tot actie.

Over Coalitie Leefstijl in de Zorg

In 2025 is leefstijl een integraal onderdeel van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. Door het doen van onderzoek, het inventariseren van kansen en knelpunten op het gebied van financiering, richtlijnen, onderwijs en het ontwikkelen van (patiënten)voorlichting werkt de coalitie samen met zowel zorgprofessionals als patiënten toe naar implementatie van leefstijl in de gezondheidzorg. iPH is sinds 2024 een van de coalitiedeelnemers.