• Beleid
  • 20 april 2022

De leerreis van Zuid-Holland: Energietransitie en Positieve Gezondheid

De leerreis van Zuid-Holland: Energietransitie en Positieve Gezondheid

Provincie Zuid-Holland werkt steeds meer met Positieve Gezondheid. Via een reeks artikelen in deze nieuwsbrief deelt de provincie hun leerreis. Met deze keer: Hoe kan een provincie werken aan de overgang naar duurzame energie met behulp van Positieve Gezondheid? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen die wil, mee kan doen?

De meeste huishoudens krijgen de komende jaren te maken met de overgang naar duurzame energie (energietransitie). Ook dankzij schone energie streven we naar een gezondere en veilige leefomgeving, beter geïsoleerde en comfortabelere huizen en produceren we veel van onze energie lokaal en regionaal. Zo’n duurzame leefomgeving draagt uiteindelijk bij aan de ervaren gezondheid. Maar de weg naar duurzame energie kost geld. Daarom moet de energietransitie inclusief zijn: iedereen moet mee kunnen doen.

Maar hoe doen we dat dan? De provincie heeft een aanpak geformuleerd, waarbij we samen met gemeenten en hun uitvoeringspartners leren hoe je werkt aan betaalbare en haalbare energie voor iedereen. De aanpak is opgesteld na advies van TNO, CBS en ErasmusMC. Een van de projecten waaraan de provincie bijdraagt is Just for You.

Als projectleider leidt Mohammed El Menhali jongeren in sommige stadsdelen van Den Haag op tot energiecoach voor buurtbewoners. Deze jongeren spreken vaak hun taal, want veel inwoners zijn het Nederlands niet goed machtig. Als energiecoach gaan de jongeren de wijk in om buurtbewoners te helpen om te besparen op energiegebruik en -kosten. Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van isolatie en ventilatie, plaatsen van led-verlichting, een douche-timer of radiatorfolie. Door te beginnen met kleine maatregelen incl het (helpen) aanbrengen, worden kiempjes geplant voor een beter binnenklimaat, waarbij de bewoner zelf in de regie blijft. Zo dragen buurtbewoners zelf bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving. Daarnaast leren zij wat zij zelf kunnen doen om energie te besparen.

Bas Leurs, programma manager Inclusieve Energietransitie: ‘Als provincie leren we steeds beter dat een project als Just for You veel raakvlakken heeft met Positieve Gezondheid. De inclusieve energietransitie begint bij de bewoner: hoe kan die meedoen in de transitie? De bewustwording dat veerkracht en een betekenisvol leven van waarde zijn, groeit. Daar willen we ook vanuit de inclusieve energietransitie aan bijdragen.’

Beluister de podcast van Provincie Zuid-Holland over de energietransitie.

Lees ook De leerreis van provincie Zuid-Holland: 7 tips om aan de slag te gaan met een Positief Gezonde werkomgeving
Lees ook Gedeputeerde Meindert Stolk: ‘Een aantrekkelijke leefomgeving kan ervoor zorgen dat mensen meer bewegen, maar helpt bijvoorbeeld ook bij sociale contacten’