Steeds meer professionals willen aan de slag met Positieve Gezondheid. Maar hoe kun je mensen helpen om weer grip te krijgen op hun leven, zodat ze bereiken wat ze graag willen? Een mooie vraag voor Machteld Huber.

‘Ik trainde onlangs psychiaters in een academisch ziekenhuis, die willen werken met Positieve Gezondheid. Ik laat de mensen die ik train altijd eerst zelf het spinnenweb invullen. Aansluitend laat ik ze bij zichzelf nagaan wat ze zouden willen veranderen in hun leven. Daar gaan ze dan mee aan de slag.

Zélf wat doen

Even later in de training was er een bijzonder moment dat me raakte. Het was misschien meer de manier waarop een van de deelnemers het zei tijdens haar eigen ontdekkingstocht dan wat ze zei. Het kwam van diep en met veel kracht: ‘ik moet dus zélf wat doen’. En ik wist: die heeft ervaren waar het om gaat. Die diepe beleving dat als je iets wilt realiseren, dat jou zelf iets te doen staat. Alsof je een soort handvat in jezelf ontdekt: dit ben ik, zo wil ik het en ik kan het.

Stap voor stap

Maar hoe krijg je mensen bij die ervaring? Door ze te vragen hun doel te vertalen in kleine stappen en daar elke dag even mee bezig te zijn. Eerst de kleine stappen die gewoonweg niet kunnen mislukken. En daarna de stappen die misschien iets meer van je vragen, maar die makkelijker lukken door het succes van de vorige – en het vertrouwen dat daardoor kon groeien. Onze grootouders wisten het al: ‘elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar’.

Weten waar je het over hebt

Het leuke is dat wie zelf deze diepe ervaring heeft beleefd, veel overtuigender kan zijn voor de ander. Mensen voelen feilloos aan of je weet waar je het over hebt.’

 

Tips Positieve Gezondheid: Hoe je samen verder komt.

Tips Positieve Gezondheid: Hoe voer ik het andere gesprek?

Tips voor organisaties

Tips Positieve Gezondheid: Welke eerste stap is de beste?

Tips voor provincies

Positieve Gezondheid in de gemeente: 6 tips voor implementatie